Te weining bedrijfsopvolgers in de agrarische sector
Tips voor agrariërs bij het zoeken naar bedrijfsopvolgers
Boerenbedrijven hebben steeds meer moeite met het vinden van een bedrijfsopvolgers, maakt het CBS maandag bekend. Naar verwachting verdwijnen de komende tien jaar ruim vijftienduizend boerderijen. Daarom een aantal tips voor agrariërs voor het vinden van een opvolger.
Hoewel agrarische bedrijven steeds vaker zijn aangewezen op opvolging buiten de familie, vindt zo’n 90 tot 95 procent van de overnames toch nog altijd plaats binnen de familiesfeer, schat coach Dik Veefkind van AgroCoach.
Zorg voor vertrouwen en goede communicatie
“Vertrouwen tussen overdrager en overnemer is van het grootste belang”, aldus Veefkind. “Dat geldt niet alleen binnen families, maar ook daarbuiten. De twee partijen moeten toch voor een periode van minimaal zo’n vier jaar een samenwerking aangaan, willen ze voor bepaalde fiscale regelingen in aanmerking komen.”
Veefkind constateert vaak dat er bij familiebedrijven problemen zijn met de communicatie. “Je woont en werkt op hetzelfde erf en problemen binnen het bedrijf komen vaak in de familiesfeer terecht. Goed communiceren is daarom van het grootste belang. Het is belangrijk dat je elkaar begrijpt en vertrouwt en dezelfde visie hebt. Dat maakt het makkelijker zo’n ingewikkeld proces als een bedrijfsovername, waarmee veel geld gemoeid is, in te gaan.”
Geef je opvolger de ruimte
Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) runt sinds een paar jaar het Boer zoekt Boer-programma vanwege het vaak ontbreken van een opvolger van een agrarisch bedrijf. Het programma biedt begeleiding bij bedrijfsovername buiten de familie.
“Veel agrariërs willen dat hun bedrijf blijft zoals het was”, zegt Sander Thus van NAJK. “Maar als ondernemer moet je je eigen plan kunnen trekken. Als een agrariër en een potentiële opvolger een samenwerking aangaan, moet aan het eind van die samenwerking zicht zijn op een eigen invulling van het bedrijf. Dat is nog vaak een breekpunt, merken wij. Wij richten ons daarom ook op de sociale aspecten bij een overname.”
Ga op tijd nadenken over de toekomst van je bedrijf
Een agrariër moet zich, voor hij aan een overname gaat denken, eerst afvragen wat hij zelf wil, stelt Thus. “Daar moet hij op tijd mee beginnen; uiterlijk rond z’n 50e of 55e. Wil hij “uitboeren” tot hij 65 is, of wil hij zijn bedrijf verder ontwikkelen? In dat laatste geval kan de boer samen met zijn opvolger kijken naar hoe ze dat willen aanpakken.”
Bron: nu.nl Lees het hele artikel ook op:
http://www.nu.nl/ondernemen/4354147/tips-agrariers-bij-zoeken-opvolger.html
Agrarische Mediation
Ik zie regelmatig conflicten, ruzies of moeite met de onderlinge communicatie op agrarische gezinsbedrijven. Dit heeft altijd nare gevolgen voor ondernemers en hun gezinnen. Bij agrarische mediation werk je -onder mijn leiding- zelf mee om de problemen bespreekbaar te maken en op te lossen. Heb je een conflict of ruzie op je bedrijf? Agrarische mediation helpt jullie om met elkaar in gesprek te gaan en het op te lossen!
Agrarische Coaching
Ook het coachen van agrarische ondernemers is mijn vak. Een topsporter heeft een coach. Ondernemen is ook topsport, zeker in de huidige agrarische sector. Ik help agrarische ondernemers om inzicht, overzicht en uitzicht te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over financiele zaken of de bedrijfsoverdracht. Maar ik coach ook ondernemers met een burn-out of voer een goed vertrouwelijk gesprek. Op deze site kun je verschillende tests doen om te bekijken of jouw situatie geschikt is voor mediation of coaching.