Steeds meer agrarisch ondernemers hebben te maken met stress en oververmoeidheidsklachten. Toenemende inkomensonzekerheid, onvoorspelbare wet- en regelgeving en de soms negatieve publiciteit over de sector kunnen bijdragen in het dalend welbevinden van agrarisch ondernemers. Maar dit zijn niet de enige redenen waarom mensen vastlopen en mogelijk in een Burn-out terecht komen. Bij mensen met een Burn-out spelen vaak meerdere zaken een rol. Uw persoonlijke omstandigheden zijn bijvoorbeeld van grote betekenis. Aan een Burn-out liggen vaak gedrags- en denkpatronen ten grondslag die er voor zorgen dat ondernemers meer energie verbruiken in plaats van energie op te doen. Als dit proces lang genoeg duurt raakt men letterlijk opgebrand. Een Burn-out komt vaak ongemerkt je leven binnen en kan voor agrarisch ondernemers grote gevolgen hebben op financieël gebied en in relaties met andere mensen.
Burn-out signalen
Bij Burn-out is er sprake van een langdurige onbalans tussen energie opdoen en energie verbruiken. Vergelijk het maar met een accu van een trekker of auto die langzaam leegloopt en niet meer wordt bijgeladen. Als dit proces lang genoeg duurt zal de accu niet meer kunnen functioneren. Zo gaat het ook met mensen die in een Burn-out terecht zijn gekomen. Signalen van een (naderende) Burn-out zijn onder andere: slapeloosheid, ernstige vermoeidheid, piekeren, lusteloosheid, verhoogde prikkelbaarheid, depressieve gevoelens, stemmingswisselingen, gevoelens van spanning, hoofd-, nek- en/of rugpijn, etc. Het tijdig vaststellen en erkennen van deze signalen is belangrijk om de eerste stappen naar herstel te kunnen zetten.
Wilt u weten of u mogelijk een Burn-out hebt? Onderaan deze pagina is een link te vinden naar de AgroCoach Burn-out test.
Burn-out coach
Dik Veefkind van AgroCoach is burn-out coach en begeleidt agrarisch ondernemers bij het hersteltraject van een Burn-out. De begeleiding van de burn-out coach is er onder andere op gericht om binnen een redelijke termijn weer op een goede manier te kunnen functioneren. De duur van het begeleidingstraject hangt onder andere af van de ernst van uw situatie. Het persoonlijk begeleidingstraject bestaat uit het voeren van gesprekken met de begeleidende burn-out coach, het doen van (zelf)onderzoek naar gedrag en gedachten en het herwinnen van uw energie. Een persoonlijkheidsscan (de iDNA-scan) kan onderdeel uitmaken van het begeleidingstraject. Met behulp van een herstelplan worden uw persoonlijke doelen bepaald, uitgewerkt en gevolgd.
Hoe werkt de begeleiding bij Burn-out?
- Tijdens een intakegesprek bespreken we de problemen waar u tegenaan loopt
- We onderzoeken de aanleiding(en) en oorzaken van uw situatie
- Met begeleiding van uw coach werkt u aan herstel van uw energiebalans, gedrags- en gedachtenpatronen
- In overleg met uw coach bepaalt u uw persoonlijke doelen
- Samen met uw coach maakt u een haalbaar en reëel herstelplan
- U leert gezonde grenzen aan te geven en te hanteren
- U werkt aan voldoende structuur in uw leven (werk en privé)
- U leert een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning
- Regelmatig voeren we voortgangsgesprekken
- U voert verwerkingsopdrachten uit
- Uw coach bespreekt met u hoe u een herhaling van een Burn-out kunt voorkomen