Liquiditeitsproblemen
Liquiditeitsproblemen in de melkveehouderij.
Tekst – Dik Veefkind AgroCoach
Hoe komt het?
Liquiditeitsproblemen zijn niet nieuw. Ze kunnen op verschillende manieren ontstaan door verschillende oorzaken. Simpelweg gaat het over (te) lage inkomsten of (te) hoge uitgaven. Of een combinatie van beide. Zaken die uw liquiditeit beïnvloeden zijn bijvoorbeeld:
– Omgevingsfactoren.
Denk bijvoorbeeld aan een tegenwerkend economisch klimaat, waardoor de opbrengstprijzen tegen vallen, zoals nu al lange tijd het geval is.
– Bedrijfsfactoren.
Denk hierbij aan een tegenvallend rendement /technisch resultaat of een bedrijfsstructuur die niet goed werkt.
– Persoonlijke factoren.
Denk daarbij aan (gebrek aan voldoende) vakmanschap of ondernemerschap of een persoonlijke situatie (fysieke, psychische of relationele problemen).
Nu zijn er bedrijven die bij een geringe tegenslag al in de problemen komen. Dit zijn vaak de situaties die bij een bank ondergebracht worden bij de afdeling bijzonder beheer. Niet zelden zijn dit (te)zwaar gefinancierde bedrijven met een matig rendement. De “liquide veerkracht” van een melkveebedrijf wordt juist in een periode waar we nu door heen gaan goed zichtbaar. Deze veerkracht geeft aan hoe lang een onderneming nog in staat is om aan alle financiële verplichtingen te voldoen.
Spanning
Stel, u heeft al een tijd moeite met het betalen van alle rekeningen. De kredietlimiet op uw rekening-courant is niet meer toereikend, en u heeft het gevoel dat u steeds meer achter de feiten aan loopt. In vaktermen zeggen we dan dat er spanning staat op de rekening-courant. U maakt misschien een keuze uit rekeningen die u vlot kunt betalen, en rekeningen die voorlopig maar even “op de stapel” gaan. Misschien krijgt u vragen van uw leveranciers, ontvangt u verschillende aanmaningen of wordt er al gedreigd met incasso procedures. Geen berichten waar u op zit te wachten. Daarbovenop leidt een (structureel) liquiditeitsprobleem niet zelden in veel agrarische gezinnen en zakelijke relaties tot een ander ongewenst bijeffect, namelijk spanningen in de onderlinge verstandhoudingen. U zit in dat geval met dubbele problemen, en dat maakt het allemaal niet gemakkelijk. Belangrijke vragen zijn nu: hoe voorkomt u liquiditeitsproblemen, hoe gaat u er mee om en hoe lost u ze op?
Communicatie
Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar zoals in veel situaties geldt, is communicatie een belangrijke sleutel naar de oplossing van liquiditeitsproblemen. Om uw betalingsproblemen op te lossen hebt u anderen nodig, zoals uw bank en leveranciers, maar het begint vooral bij uzelf. U bent de ondernemer, het is uw verantwoordelijkheid om adequaat te reageren op de huidige situatie. Bent u bereid om stappen te zetten, ook als die niet leuk zijn? Kunt u -als het nodig is- oude gewoontes los laten en een nieuwe koers varen?
Als u anderen nodig hebt zult u met hen moeten communiceren. Zo eenvoudig ligt dat. Om u daarbij te helpen geef ik u en aantal gedachten mee, terwijl ik me goed realiseer dat elke individuele situatie weer anders is en het voor lang niet iedereen makkelijk is om over liquiditeitsproblemen met anderen te praten. Daar is soms moed voor nodig.
Daarom nodig ik u uit om onderstaande punten te overdenken:
1. Neem de leiding over uw situatie en denk na over wat u zelf kunt doen en welke partijen u kunnen helpen. Voorbeeld: u wilt uw bank vragen om voorlopig de aflossingen stop te zetten of u wilt uw kredietlimiet verruimen. Een goede bank luistert naar u als klant, maar zal vervolgens vragen wat u zelf heeft gedaan om de problemen te beperken of aan te pakken. Als u daar nog geen stappen heeft gezet of ideeën over heeft staat u minimaal met 1-0 achter.
2. Laat uw betalingsachterstand(en) niet onbesproken oplopen. Neem zelf het initiatief om leveranciers te benaderen, de situatie uit te leggen en kom zelf met een betalingsvoorstel. Voorbeeld: maak afspraken met uw loonwerker. Laat hem een offerte doen voor zijn werkzaamheden, en betaal in maandelijkse gelijke termijnen. Zo weet u beide waar u aan toe bent. Rust voor u, rust voor hem.
3. Meten is weten. Het is opvallend dat slechts 10% van de melkveehouders werkt met een liquiditeitsbegroting of planning. Dit hulpmiddel geeft u direct inzicht in al uw inkomsten en uitgaven en brengt het gedrag van uw rekening courant in beeld. Het stelt u in staat om vrij snel te sturen en te reageren op tegenvallers. Voorbeeld: zodra uw bank betrokken wordt bij uw betalingsproblemen en u heeft al een goede liquiditeitsbegroting en afspraken gemaakt met uw leveranciers, dan is de kans dat uw verzoek aan de bank wordt ingewilligd groter dan dat u onvoorbereid het gesprek aangaat.
4. Loop uw uitgaven kritisch door en vergelijk ze -indien mogelijk- met de voorgaande jaren. Ziet u negatieve veranderingen? Ga dan na wat de oorzaak is en grijp in als dat nog kan. U kunt misschien nog ergens besparen op uw uitgaven, of misschien moet u uw aankoopgedrag gaan veranderen? Veel kleine bedragen per maand maken een groot bedrag per jaar.
5. Analyseer uw bedrijfsrendement en kijk hoe uw uitgaven en inkomsten zich verhouden tot vergelijkbare bedrijven. Waar scoort u beter en waar laat u iets liggen? Maak een plan om wat goed gaat nog beter te doen en wat beter kan aan te pakken. Dit kan een leerzaam onderwerp zijn om bijvoorbeeld in een studiegroep op te pakken. Vraag collega’s hoe ze problemen oplossen, en leer van elkaar.
6. Als het over een tijd weer beter gaat en u houdt misschien wel geld over, denk dan niet gelijk aan een andere trekker maar leer uzelf dan aan om een goede buffer aan te leggen. Dat kan door elke maand automatisch een bedrag van uw rekening courant over te storten naar een spaarrekening. Dit gaat vrijwel ongemerkt en kan snel oplopen.
7. Maak een plan voor de toekomst. Hoe gaat u uw bedrijf en uzelf voorbereiden op een periode van toenemende volatiliteit (sterke bewegingen in bijvoorbeeld opbrengstprijzen voor uw producten) en stijgende kosten? Waar wilt u over 1, 5 of 10 jaar staan zowel persoonlijk als bedrijfsmatig en wat betekent dit voor uw keuzes van morgen? Hoe beoordeelt u uw eigen rol in het geheel?
8. Dan een lastige: deze periode kan ook een kruispunt zijn in uw carrière. Misschien moet u heel eerlijk tegen uzelf zijn, in de spiegel kijken en nagaan of andere keuzes voor uw persoonlijke toekomst tot de mogelijkheden behoren. Doet u nu wat u het liefste zou willen doen? Of heeft u nog andere dromen en ambities? Deel uw gedachten en gevoelens met uw partner, kinderen en waar mogelijk anderen die u vertrouwt. Een goede coach kan u eventueel op weg helpen.
9. Als uw financiële situatie ook nog leidt tot spanning in uw huwelijk, relatie, gezin of familie, schakel dan echt (tijdig) hulp in! De praktijk leert helaas dat de kans groot is dat juist in deze lastige periode uw bedrijf, uw gezin of uzelf het niet volhoudt met alle ongewenste gevolgen van dien. Weet dat u echt niet de enige bent die het moeilijk heeft en dat er gespecialiseerde hulp beschikbaar is.
Vindt u het lastig om zelf handen en voeten te geven aan prognoses, analyses, ideeën, plannen en/of gesprekken? Denk er dan eens over na of ondersteuning van buiten uw bedrijf behulpzaam kan zijn.
Wilt u meer informatie of heeft u hulp nodig? U kunt hier uw gegevens invullen, ik neem dan contact met u op. Bellen mag ook: 06-53583325
Agrarische Mediation
Ik zie regelmatig conflicten, ruzies of moeite met de onderlinge communicatie op agrarische gezinsbedrijven. Dit heeft altijd nare gevolgen voor ondernemers en hun gezinnen. Bij agrarische mediation werk je -onder mijn leiding- zelf mee om de problemen bespreekbaar te maken en op te lossen. Heb je een conflict of ruzie op je bedrijf? Agrarische mediation helpt jullie om met elkaar in gesprek te gaan en het op te lossen!
Agrarische Coaching
Ook het coachen van agrarische ondernemers is mijn vak. Een topsporter heeft een coach. Ondernemen is ook topsport, zeker in de huidige agrarische sector. Ik help agrarische ondernemers om inzicht, overzicht en uitzicht te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over financiele zaken of de bedrijfsoverdracht. Maar ik coach ook ondernemers met een burn-out of voer een goed vertrouwelijk gesprek. Op deze site kun je verschillende tests doen om te bekijken of jouw situatie geschikt is voor mediation of coaching.