Heb ik met mijn boerderij nog toekomst?
Tekst: René Cazander Publicatie: AD, 7 december 2020.
Heb ik met mijn boerderij nog toekomst? Hoe zit het met mijn eventuele opvolging? Moet ik wel of geen zonnepanelen nemen? Het zijn prangende vragen, die boeren vandaag de dag bezighouden. Ook in het Groene Hart. Om ze te helpen bij het vinden van de antwoorden, zet de provincie Utrecht plattelandscoaches in. Onafhankelijke coaches, die meedenken met de agrariërs.
Plattelandscoaches
Boeren staan in deze tijd voor veel keuzes. Overleven maar ook verduurzamen zijn een hot issue. Hoe doe je dat in deze tijd, waarin ze met het oog op het milieu in het verdomhoekje zitten? Krimp ik mijn veestapel in? Zo ja, wat doe ik dan met mijn vrijkomende weides of gebouwen die leeg komen te staan? Kan ik op mijn erf een extra woning neerzetten om te verhuren? Met al deze vragen kunnen de Utrechtse boeren sinds deze maand terecht bij een plattelandscoach. Hij of zij begeleidt hen met persoonlijke ‘keukentafelgesprekken.’
Met het project denkt de provincie de komende jaren 600 boeren terzijde te kunnen staan. Elke coach is onafhankelijk, kent de boerenpraktijk en heeft hart voor de toekomst van het landelijke gebied, aldus de provincie. Hij of zij helpt eventuele knopen door te hakken. Ook kan de coach assisteren bij de aanvraag voor subsidie of vergunning.
Onmisbaar
De landbouw speelt een rol van betekenis in het Groene Hart. De provincie Utrecht heeft geld voor de steun aan de agrariërs uitgetrokken, omdat ze belang hecht aan deze sector, benadrukt gedeputeerde Hanke Bruins Slot. ,,Ongeveer de helft van onze provincie bestaat uit landbouwgrond en boeren zijn onmisbaar voor onze voedselproductie.”
In totaal zijn de komende periode twaalf coaches actief in de Utrechtse regio, allen met verschillende achtergronden. Zij hebben met een paar boeren, onder wie Anthony Rietveld, al een eerste, oriënterend gesprek gehad. Rietveld is melkveehouder in het Utrechtse deel van het Groene Hart en heeft zich al voor het project ingeschreven. ,,Het is een mooi initiatief. De landbouw staat voor moeilijke keuzes. De boeren moeten toekomst blijven houden en daarnaast ook geld blijven verdienen.”
Selectieprocedure
Eén van de plattelandscoaches die in de provincie op pad gaat legt uit:. ,,De land- en tuinbouw staat voor een grote transitie. Er is een kans dat ondernemers door regelgeving geen kansen meer zien voor innovatie. We willen zorgen dat agrariërs juist kansen pakken. De provincie Utrecht maakt het mogelijk dat wij dat nu ook echt gaan doen. Ik geloof erin dat verandering die plaatsvindt door intrinsieke motivatie beter werkt dan door regels en wetgeving.”
Een stevige selectieprocedure heeft gezorgd voor een team van plattelandscoaches met verschillende specialiteiten en sterke affiniteit met de agrarische sector. ,,We kunnen dus veel verschillende trajecten aan.
Goed voornemen
Bestuurslid Jeroen van Wijk van LTO Noord, waaronder de provincie Utrecht valt, vertelt dat veel agrariërs duurzaam bezig willen zijn. Maar dit goede voornemen komt slecht van de grond, voegt hij eraan toe. ,,De boeren zien door alle bomen het bos niet meer. Er is zoveel op dat terrein. Daarnaast is een boer ook nog fulltime of meer bezig met zijn bedrijf. Een coach kan hem helpen stappen te zetten. In het bedrijfsleven is zoiets heel gebruikelijk. Bij boeren niet.” Van Wijk, melkveehouder in Odijk, heeft zelf al aangegeven ook graag hulp te krijgen van een plattelandscoach. Het streefaantal 600 vindt Van Wijk wel erg ’ambitieus.’
Verduurzamen
Hans van Soest, de voorzitter van de Woerdense afdeling van LTO, merkt dat boeren graag willen verduurzamen, maar niet weten waar ze moeten zijn. Hij geeft een praktisch voorbeeld. ,,Als je alle daken vol legt met zonnepanelen, kan de stroom het niet aan. Dan moet er een extra kabel in de grond komen. Een coach kan dit aankaarten bij de provincie. Hij kan de aanzet geven tot.” Hij juicht het toe wanneer de plattelandscoach de deuren opent voor de boer, die anders dicht waren gebleven.
Dik Veefkind is als agrarisch coach verbonden met dit project. Heb je behoefte aan een goed gesprek , vragen of hulp nodig naar aanleiding van dit bericht? Neem dan gerust contact met me op. Je kunt ook een mail sturen naar: info@agrocoach.nl. Bellen is ook mogelijk: 06-53583325.
Meer informatie over dit project vind je hier.
Lees het artikel hier op AD online