De verleiding van hard werken
Tekst: Dik Veefkind – AgroCoach
Publicatie: vakblad Boerderij / Boerderij online, 7 februari 2023
Meer dan ooit zijn de ogen van de overheid en samenleving gericht op met name de veehouderij in ons land. Aangemerkt als de grootste veroorzaker van de stikstofproblematiek moet kennelijk de oplossing vooral ook ten koste van de veehouderij komen.
Deze sector gaat al gebukt onder regelgeving welke snel wijzigt en zich steeds meer opdringt aan ondernemers. Er wordt mijns inziens nog wel eens over het hoofd gezien dat we ook nog gewoon te maken hebben met hardwerkende mensen en hun gezinnen die deze soms onzinnige regels moeten naleven en het hoofd boven water proberen te houden.
Gevolgen nieuwe beleid
In mijn werk kom ik dan ook steeds vaker vragen van ondernemers tegen over hoe het verder moet met het bedrijf. Overnameprocessen komen soms stil te liggen net als uitbreidingsplannen, want er is geen duidelijkheid over de gevolgen van het nieuwe beleid. Aan de andere kant er zijn ook ondernemers die kansen zien en deze verzilveren! Het doet me denken aan die ondernemer die zijn melkveestapel inkromp, en alle melk ging verzuivelen. Hij hield daarnaast een bijzonder vleesras. Hij verhuurde grond aan particulieren voor een groentetuin, hij had mensen in dienst met een afstand tot de maatschappij. Hij startte een winkel en verkocht zuivel, vlees en diverse aanverwante artikelen. Mooi voorbeeld van anticiperen op veranderende omstandigheden. Ik weet: dit is niet voor elke situatie toepasbaar, maar creatief is het wel.
Burn-out klachten
Toenemende onzekerheid maakt mensen kwetsbaar. Regelmatig kom ik in gesprek met ondernemers die het lastig hebben: waar stress- of Burn out klachten een rol spelen, waar onderlinge relaties onder druk staan, of waar uitzichtloosheid het leven overheerst. Als je onder druk staat is de verleiding groot om je te verliezen in je werk. Hoe harder je werkt hoe minder zorgen, zo lijkt het. Het doet me denken aan die vader die in één jaar zijn eigen vader en broer verloor met wie hij intensief samenwerkte. Financieel heeft hij het zwaar. Hij reageert op zijn situatie door heel hard te werken om zo zijn gevoelens geen ruimte te hoeven geven. Maar niets is minder waar. Hij liep vast.
Gezond leven en werken
Het negeren van veranderingen in sector of in je persoonlijke omstandigheden helpt niemand verder. Op de omstandigheden waar je in zit kun je vaak geen of weinig invloed uitoefenen. Maar jouw reactie op die omstandigheden wel. Wat bijvoorbeeld helpt is goed voor jezelf te blijven zorgen. Goed voor jezelf zorgen betekent gezond leven en werken. Goed voor jezelf zorgen betekent ook mentaal op jezelf passen, door bijvoorbeeld een goede balans tussen inspannen en ontspannen. Maar ook het gesprek met elkaar aangaan hoort daarbij. Praat over je situatie of je gevoelens met elkaar of schakel desnoods hulp in.
Dik Veefkind is agrarisch coach, mediator en trainer en begeleidt agrarisch ondernemers en erfbetreders. Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of behoefte aan een goed gesprek? Neem dan contact met Dik op. Mail naar: info@agrocoach.nl of bel rechtstreeks: 06-53583325.
Lees het originele artikel ‘de verleiding van hard werken’ hier