
Bedrijfsverzorgers komen van alles tegen
Tekst: Dik Veefkind – AgroCoach
Publicatie: Vakblad Boerderij / Boerderij online, 25 maart 2025
Bedrijfsverzorgers komen van alles tegen. Soms is de sfeer op een bedrijf goed, soms is de spanning te snijden.
Ik stap op de fiets en rij de vroege ochtend in. Het schemert en de flarden mist liggen nog op de velden. Op de boerderij aangekomen loop ik het land in. Op grote afstand hoor ik het getokkel van de dieselmotor die de melkmachine aandrijft. Rustig herkauwend staan de koeien van broers Cees en Piet te wachten totdat ze gemolken kunnen worden in de doorloopwagen.
Ik moet een jaar of 16 geweest zijn. Cees en Piet woonden samen met een andere broer en zus op de boerderij. Geen van hen is ooit getrouwd geweest. Piet was de koeienman en Cees deed de machineboel. Samen molken en verzorgden zij het vee. In de winter stonden de koeien in de Noord-Hollandse boerderij op de lange en korte regel. Maar in de zomermaanden werden ze – zoals op zoveel melkveebedrijven in die tijd – buiten gemolken. Cees zat deze morgen alleen in de doorloopwagen want Piet was ziek. En daarom was ik er. Gedurende de weken dat Piet niet kon werken, hielp ik Cees. Geweldig vond ik dat: elke dag tussen de koeien en in het boerenwerk. Maar ook fijn dat je mensen kon helpen, en natuurlijk een zakcentje kon verdienen.
Ziek worden
Het zal je maar gebeuren: volop in bedrijf en dan word je ziek. Of je breekt een been, verdraait een knie of krijgt ander lichamelijk ongemak. Misschien heb je wel gewoon heel veel werk en handen te kort of valt het bedrijfshoofd weg door overlijden. Of je wilt even weg, op vakantie. Hoe het ook zij, in deze situaties vallen veel ondernemers terug op hulp van dichtbij: vrienden of familie. Of wat verder weg, de mannen en vrouwen van de bedrijfsverzorgingsdiensten. Want het bedrijf moet door en je gewassen of je vee kunnen niet wachten.
Tijdens de trainingen die ik geef aan groepen bedrijfsverzorgers komen de verhalen los van de soms ingewikkelde, lastige, emotionele maar ook leuke situaties waar deze werkers zich in bevinden. Ga er maar eens aan staan: een draaiend bedrijf overnemen omdat de ondernemer in kwestie voor korte of langere tijd is uitgevallen of misschien wel is weggevallen. Er ligt een grote verantwoordelijkheid op de schouders van deze mensen. Je moet kunnen incasseren, adequaat handelen, problemen oplossen, luisteren, inleven en opvangen. Soms is duidelijk wat er van je verwacht wordt, soms moet je het maar uitzoeken. Vaak is de sfeer op de bedrijven goed, soms is de spanning of emotie om te snijden. Je komt om het bedrijf draaiende te houden maar bent soms ook sociaal werker en steunpilaar voor een gezin.
Dankbaar werk
Het is dankbaar werk met de nodige uitdagingen. Desgevraagd geven de meeste bedrijfsverzorgers aan dit werk te doen om anderen te kunnen helpen en uiteraard omdat ze het werken in de agrarische sector fijn vinden. Ik heb respect voor alle mannen en vrouwen die dit werk doen. Zij zijn de steun en toeverlaat voor ondernemers in tijden dat extra hulp en ondersteuning nodig is. En hoe vanzelfsprekend het ook lijkt, dat is het toch niet. Er wordt veel van deze mensen gevraagd, dus is welgemeende waardering op zijn plaats.
Toen Piet weer beter was ben ik op de zaterdagen nog een tijdje blijven hangen. Ze vonden het wel makkelijk, een paar jonge handen erbij. En gezellig, dat ook!
Dik Veefkind is agrarisch coach, mediator en trainer en begeleidt agrarisch ondernemers en erfbetreders. Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of behoefte aan een goed gesprek? Neem dan contact met Dik op. Mail naar: info@agrocoach.nl of bel rechtstreeks: 06-53583325.
Lees het originele artikel ‘Bedrijfsverzorgers komen van alles tegen´ hier