
Melkveehouder Passie of pijn? | Regelgeving melkveehouderij
Gepubliceerd in Melkveebedrijf.nl, juli 2017. Tekst: Dik Veefkind, AgroCoach.
Fosfaatreductie, melkprijs, bedrijfsbeëindiging, derogatie, stoppersregeling. Als je bijgehouden zou hebben welke termen er het afgelopen jaar het meest in de (agrarische)media zijn voorbijgekomen, zouden deze vijf wel eens erg hoog kunnen scoren. Er wordt veel over deze onderwerpen gesproken, gedacht, gedebatteerd, geruzied en gezwegen. De gevolgen van de regelgeving melkveehouderij zijn voor u als individuele ondernemer -uw gezin en uw bedrijf- in heel veel gevallen erg groot. Het levert nogal wat frustratie en vragen op. De reactie op deze ingrijpende zaken verschilt van persoon tot persoon.
Hoe houd je het nog vol?
Er wordt door de regelgeving melkveehouderij nogal wat van u gevraagd als melkveehouder. Als coach voor agrarisch ondernemers hoor ik de laatste maanden veel mensen verzuchten: “Waar doe ik het allemaal nog voor? De lol raakt er vanaf!”. Ik begrijp deze reacties wel. De kans dat je door alle onzekerheid die op je af komt het zicht op je passie verliest is groot. En waar mensen geen (uit)zicht meer hebben komt er ruimte voor twijfel, spanningen, onzekerheid en in een groot aantal gevallen ligt een depressie op de loer. Je gaat als het ware energie ‘lekken’ aan de verkeerde zaken, waardoor er steeds minder energie overblijft om je werk te doen. Harder werken lost het probleem niet op en gaat ten koste van ontspanning en het privé (gezins)leven.
Actie ondernemen
De realiteit van vandaag de dag is echter dat je als melkveehouder wel te maken hebt met toenemende onzekerheden. Wat nu als je het moeilijk vindt om de juiste beslissingen te nemen en als je bijvoorbeeld voelt dat de spanning oploopt? Of wat als je gedwongen wordt keuzes te maken die recht tegen je gevoel in gaan? Een ding is zeker: je kop in het zand steken en niets doen lost je uitdagingen niet op. Daarom zult u in actie moeten komen om de situatie het hoofd te kunnen bieden. Ik wil een aantal gedachten hier over met u delen.
Denk aan jezelf
Het ligt in de natuur van veel melkveehouders om zichzelf tekort te doen. Ik bedoel daarmee dat er bij veel veehouders sprake is van een structurele onbalans tussen inspanning en ontspanning. Vergelijk het met de accu van uw auto of trekker: die moet worden bijgeladen om te kunnen functioneren. Zo is het ook met u als mens. Zorg daarom voor voldoende momenten van ‘bijladen’. Als u te vaak aan het eind van de dag teveel (denk)werk overhoudt komt u in de gevarenzone terecht en wordt de kans op bijvoorbeeld een burn-out groot. Ik zie sectorbreed het aantal gevallen van ernstige burn-out gevallen toenemen. Feit is dat een burn-out vaak te laat herkent, en onvoldoende aangepakt wordt, terwijl het wel te voorkomen is. Daarom: denk aan jezelf.
Werk aan jezelf
We hebben het meestal makkelijk over de ‘harde’ zaken die horen bij het ondernemerschap zoals investeren, optimaliseren en de actualiteiten van de dag. Maar de meer ‘zachte’ kant van het ondernemerschap, de ‘menskant’ laten we al snel voor wat het is. Toch is het vaak de zachte kant die de harde kant aanstuurt en beïnvloedt.
Vaak zie ik dat mensen onbewust in bepaalde gedachten- en communicatiepatronen vastzitten. Daardoor kunnen ze als het ware niet even boven hun eigen situatie uit stijgen, wat zou kunnen helpen om aan de oplossingen van hun problemen te werken. Maar even afstand nemen kan wel een sleutel zijn om beter inzicht in uzelf en uw situatie te krijgen om verder te kunnen en de uitdagingen het hoofd te bieden.
Als u wilt dat er zaken in uw leven of op uw bedrijf gaan veranderen begint dat meestal bij uzelf, aan de ‘menskant’. U moet daarbij denken aan zaken als gevoelens, karakter(verschillen), onderlinge communicatie, relaties, persoonlijke doelstellingen, zelfkennis (zelfreflectie) etc. Door voldoende zelfkennis bijvoorbeeld ontdekt u sterke kanten en aandachtspunten van uzelf. Dat vraagt om een eerlijke, open en kritische blik op uzelf. Als u in staat bent uw kwaliteiten goed of nog beter te benutten en hulp te vragen voor uw persoonlijke aandachtspunten kunt u vermoedelijk moeilijke tijden en situaties beter het hoofd bieden.
U heeft waarschijnlijk niet veel invloed op de regelgeving melkveehouderij die er vanuit de overheid of de sector op u af komt. Maar u heeft wel invloed op de manier waarop u zelf omgaat met en reageert op veranderende omstandigheden.
Tips:
- Wees eerlijk over uw lichamelijke en geestelijke fitheid. Het is een teken van kracht en wijsheid om tijdig aan de bel te trekken als u zich niet (meer) fit voelt.
- Schakel op tijd hulp in (familie, vrienden, collega’s, huisarts, boerenhulp etc.). Dit is voor veel ondernemers een lastige: toegeven dat je het (even) alleen niet (meer) kunt.
- Communiceer met uw omgeving. Mensen die dicht bij u staan zoals uw partner, familie en vrienden merken vaak al langer dat u het moeilijk heeft. Praten over uw gevoelens, frustraties of angsten kan helpen. U hoeft er niet alleen voor te staan.
- Steek geen energie in zaken die u niet kunt beïnvloeden. Dat is een verspilling van tijd en emotie en energie. Richt u liever op zaken die wel beïnvloedbaar zijn. Maak een overzicht van deze beïnvloedbare zaken in uw leven en op het bedrijf en ga daar mee aan de slag.
- Zoek naar uw passie. Waarom bent u ondernemer / melkveehouder geworden? Wat drijft u om boer te zijn?
- Is uw passie nog toereikend om melkveehouder te blijven? Waarom wel, waarom niet?
- Zijn uw persoonlijke levensdoelen duidelijk? Denk eens na waar u wilt staan over 1, 5 of 10 jaar.
- Zijn uw bedrijfsdoelen nog duidelijk, reëel en haalbaar? Overleg eens met een coach of adviseur om zaken weer ‘op scherp’ te zetten.
- Waar krijgt u (weer) energie van? Maak een overzicht van zaken die u energie geven en probeer daar meer tijd aan te besteden.
- Voorkom dat u in een burn-out terecht komt. Een burn-out sluipt heel langzaam en vaak ongemerkt uw leven binnen en is niet zomaar opgelost. Zorg voor voldoende rust en een gezonde levensstijl. Tip: doe de Burn-out test op deze site.
- Durf eerlijke keuzes te maken, ook als deze misschien anders zijn dan u gehoopt had. Een andere richting of beëindiging van uw bedrijf kan ook een verstandige (ondernemers)keuze zijn.
Helaas ervaren veel melkveehouders de pijn van de nieuwe realiteit in de regelgeving melkveehouderij, waardoor de kans groot is dat zij hun passie voor het werk, de vrijheid en het vee verliezen. Ervaart u hetzelfde? Onderneem dat op tijd actie. U kunt zelf veel doen en hoeft er niet alleen voor te staan.