Andere kijk op voortzeting van het bedrijf
Tekst: Dik Veefkind | AgroCoach
Publicatie: Vakblad Boerderij / boerderij online 8 februari 2022
Vader wil het liefst dat zijn opvolgers alles doen zoals hij het deed. Maar dat willen ze niet. De emoties lopen hoog op. De opvolgers hebben een andere kijk op de voortzetting van het bedrijf.
De oudste broer nam het ouderlijk bedrijf over. Dat was toen vanzelfsprekend, hem werd niets gevraagd. Het bleef bij de mededeling dat hij maar wat anders moest gaan doen. Hij had graag zelf thuis boer willen worden, maar dat lukte dus niet. Door hard werken, vallen en weer opstaan heeft hij toch samen met zijn echtgenote zijn eigen bedrijf kunnen opbouwen.
Andere bedrijfsvoering
Voor zijn gevoel was hij nog maar net boer, in werkelijkheid al meer dan 40 jaar. Vol vuur en energie vertelt hij over zijn bedrijf en hoe hard hij heeft gewerkt. Ook bij hem dient de bedrijfsopvolging zich aan. Zoon en schoondochter moeten het bedrijf overnemen, maar wel op de manier zoals hij het altijd heeft gedaan, want dat ging toch prima?
En daar gaat het fout. Want zoon en schoondochter willen het bedrijf wel overnemen en voortzetten, maar niet op de manier waarop vader en moeder het gedaan hebben. Zij willen andere keuzes maken en zien toekomst in een andere bedrijfsvoering. De frustraties hopen zich gaandeweg op en zowel ouders als kinderen voelen zich onbegrepen. De bedrijfsvoering gaat er onder lijden want men wordt het niet eens over de keuzes die gemaakt moeten worden. Elk gesprek lijkt tot een conflict uit te groeien.
Als we in gesprek raken, onderzoeken we eerst welke frustraties er zijn en waar die vandaan komen. Kun je de situatie ook van de andere kant bekijken en begrip hebben voor elkaar? Vervolgens laat ik iedereen benoemen wat men gezamenlijk nastreeft. En dat blijkt erg dicht bij elkaar te liggen. Het biedt een kans om uit de impasse te komen.
Andere kijk op voortzetting van het bedrijf
Regelmatig komt het voor dat ouders een andere kijk op het bedrijf en de bedrijfsvoering hebben dan hun kind. Het is ook lastig als je – zoals in dit voorbeeld – hard hebt moeten knokken voor je bestaan en dat dan de volgende generatie andere keuzes wil maken. Loslaten is moeilijk.
Het gesprek aangaan en het benoemen van gezamenlijke belangen kan dan helpend zijn. Daar liggen vaak kansen. Praat met elkaar, maar luister vooral! Luister om elkaar te begrijpen. Spreek je verwachtingen over en weer uit en maak goede en reële afspraken. Gun elkaar de ruimte.
Emoties
In de praktijk blijkt het vaak nog erg lastig te zijn om over deze zaken met elkaar te praten. Emoties kunnen hoog oplopen en niet uitgesproken frustraties kunnen in de weg staan. Herkenbaar? Blijf dan niet langer in de situatie zitten maar onderneem actie. Ga in gesprek of zoek hulp. Jouw bedrijf en jouw toekomst zijn te kostbaar.
Er gaat veel tijd en energie verloren aan onenigheid en conflicten en dat is erg jammer. In deze tijd hebben we sterke ondernemingen nodig. En bij sterke ondernemingen horen sterke ondernemers. Mensen die hun onderlinge verschillen hebben uitgepraat en een manier hebben gevonden om verder te werken in verbinding met elkaar.
Dik Veefkind is agrarisch coach, mediator en trainer en begeleidt agrarisch ondernemers en erfbetreders. Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of behoefte aan een goed gesprek? Neem dan contact met Dik op. Mail naar: info@agrocoach.nl of bel rechtstreeks: 06-53583325.
Het originele artikel andere kijk op voortzetting van het bedrijf lees je hier